Reactie toezichthoudende verenigingen op rapport commissie Halsema

De toezichthouders in de (semi) publieke sector hebben instemmend gereageerd op het rapport Een lastig gesprek van commissie Behoorlijk bestuur. Niet meer regels en codes, maar scherper zijn in de rolverdeling tussen betrokkenen en een grotere professionaliteit van bestuurder én toezichthouders, is in de kern waar de verenigingen mee aan de slag gaan. De reactie is hier te vinden.

Het blijft een lastig onderwerp. Uiteindelijk gaat het om de moraliteit van zowel bestuurders als toezichthouders als individu en als collectief. Wat doe je wel en wat doe je niet. Wat in ieder geval helpt is het zorg dragen voor dialoog met daarin voldoende tegenspraak. En daarbij moet de interne toezichthouder niet afhankelijk zijn van de informatie die geleverd wordt door de bestuurder, maar ook zelf actief de noodzakelijke informatie boven tafel zien te krijgen. Het werken als intern toezichthouder met een toezichtkader werkt ook goed. De bestuurder weet waar hij aan toe is en de interne toezichthouder zal over de onderwerpen die in het toezichtkader aan de orde zijn steeds zich moeten afvragen of ze er nog steeds toe doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *