
In het september nummer van Toezien staat mijn laatste artikel voor dit blad.
Het is een interview met Monika Milz over het boek Onvrijwillig dat zij samen met Pieter Wijnsma en Hildegard Pelzer heeft geschreven.
In het september nummer van Toezien staat mijn laatste artikel voor dit blad.
Het is een interview met Monika Milz over het boek Onvrijwillig dat zij samen met Pieter Wijnsma en Hildegard Pelzer heeft geschreven.
Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland heeft op 17 oktober in Den Haag het rapport Een Leven Lang Ontwikkelen bij zelfstandigen in kleinschalig specialistische beroepen. Een verkenning naar stimulerende en faciliterende factoren voor deze bijzondere doelgroep in ontvangst genomen uit handen van Hans Koole, voorzitter van de stichting Klein en Uniek Specialistisch Vakmanschap (KUSV).
Meer informatie vindt u op de website van de stichting KUSV
In opdracht van VNO-NCW en MKB-NL heeft het onderzoeksbureau SEO onderzoek gedaan naar de kosten en baten van de BBL. Het saldo van deze kosten en baten van de BBL bedraagt bijna 1,4 miljard euro per jaar.
De baten zitten vooral in een hogere productie en productiviteit door de ontwikkeling van meer kennis en vaardigheden en minder werkloosheid. De kosten komen door de begeleiding van BBL-studenten door medewerkers van leerbedrijven en – in mindere mate – door mbo-instellingen.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat de overheid zélf financieel het meest profiteert van de BBL. Vergeleken met een situatie zonder BBL is er sprake van:
– hogere opbrengsten uit loonbelasting en premies (356 miljoen euro);
– hogere opbrengsten uit de winstbelasting (116 miljoen euro);
– lagere kosten voor studiefinanciering (251 miljoen euro);
– lagere kosten voor uitkeringen (315 miljoen euro);
– lagere re-integratie-, zorg en maatschappelijke kosten( (samen 175 miljoen euro).
De overheid investeert ook in de BBL, via de subsidieregeling Praktijkleren (194 miljoen euro) en de bekostiging van het mbo (56 miljoen euro).
Klik hier voor een samenvatting van het rapport. Op de websites van VNO-NCW en MKB-NL treft u meer informatie.
Vanaf 1 januari 2018 vervul ik het voorzitterschap van de redactiecommissie van Toezien, het magazine voor toezichthouders in onderwijs en kinderopvang Lees verder
De laatste bijeenkomst van de Stichting voor Industriebeleid en Communicatie (SIC) de De Burcht in Amsterdam ligt achter de rug. De stichting wordt eind van het jaar opgeheven, want de doelen zijn bereikt. Lees verder
In de Staat van het Onderwijs is het centrale thema: Gelijke kansen voor iedere leerling. De Inspectie van het onderwijs constateert dat dat niet het geval is. Uit de analysegegevens wordt duidelijk dat sociale achtergrond, opleidingsniveau van de ouders en migratieachtergrond, een duidelijke rol spelen. Wat is nieuw? Lees verder