
In het september nummer van Toezien staat mijn laatste artikel voor dit blad.
Het is een interview met Monika Milz over het boek Onvrijwillig dat zij samen met Pieter Wijnsma en Hildegard Pelzer heeft geschreven.
In het september nummer van Toezien staat mijn laatste artikel voor dit blad.
Het is een interview met Monika Milz over het boek Onvrijwillig dat zij samen met Pieter Wijnsma en Hildegard Pelzer heeft geschreven.
De kwaliteitscommissie van de stichting Ieder mbo een practoraat heeft een artikel geschreven over de kwaliteitscriteria voor practoraten kunnen. Ze fungeren als oriëntatiepunten voor het opereren en verder ontwikkelen van practoraten.
Een verkorte versie van het artikel is gepubliceerd in Schoolmanagement.
Klik hier voor het uitgebreide artikel.
De kwaliteitscommissie bestaat naast mijzelf uit:
Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland heeft op 17 oktober in Den Haag het rapport Een Leven Lang Ontwikkelen bij zelfstandigen in kleinschalig specialistische beroepen. Een verkenning naar stimulerende en faciliterende factoren voor deze bijzondere doelgroep in ontvangst genomen uit handen van Hans Koole, voorzitter van de stichting Klein en Uniek Specialistisch Vakmanschap (KUSV).
Meer informatie vindt u op de website van de stichting KUSV
In opdracht van VNO-NCW en MKB-NL heeft het onderzoeksbureau SEO onderzoek gedaan naar de kosten en baten van de BBL. Het saldo van deze kosten en baten van de BBL bedraagt bijna 1,4 miljard euro per jaar.
De baten zitten vooral in een hogere productie en productiviteit door de ontwikkeling van meer kennis en vaardigheden en minder werkloosheid. De kosten komen door de begeleiding van BBL-studenten door medewerkers van leerbedrijven en – in mindere mate – door mbo-instellingen.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat de overheid zélf financieel het meest profiteert van de BBL. Vergeleken met een situatie zonder BBL is er sprake van:
– hogere opbrengsten uit loonbelasting en premies (356 miljoen euro);
– hogere opbrengsten uit de winstbelasting (116 miljoen euro);
– lagere kosten voor studiefinanciering (251 miljoen euro);
– lagere kosten voor uitkeringen (315 miljoen euro);
– lagere re-integratie-, zorg en maatschappelijke kosten( (samen 175 miljoen euro).
De overheid investeert ook in de BBL, via de subsidieregeling Praktijkleren (194 miljoen euro) en de bekostiging van het mbo (56 miljoen euro).
Klik hier voor een samenvatting van het rapport. Op de websites van VNO-NCW en MKB-NL treft u meer informatie.
De stichting Klein en Uniek Specialistisch Vakmanschap heeft een website met daarop informatie over projecten, die mede dankzij de stichting in uitvoering worden genomen.
Governance in de (semi) publieke sector had en heeft mijn interesse. Dankzij mijn rol in de redactiecommissie van Toezien van de VTOI/NVTK ben ik in de gelegenheid om daarover ook te schrijven. Mijn eerste inhoudelijke bijdrage aan het magazine was een interview met Gerdy Harteveldt, voorzitter van de raad van toezicht van SintLucas.
Bijgaand het artikel Het intern toezicht bij vakschool SintLucas. Klik hier om het volledige nummer te lezen.
De Tweede Kamer heeft op 18 januari het wetsvoorstel Samenwerkingscollege en unieke beroepsopleidingen aangenomen.
Voor opleidingen voor het specialistisch vakmanschap een belangrijke stap voor het in stand houden van de mbo-opleiding. Lees verder
Specialistisch opgeleide mbo-vakmensen hebben de beste baankansen en aantrekkelijk werk. Dat is tegen de verwachting in: vaak wordt gedacht dat smal opgeleiden het moeilijker krijgen op de arbeidsmarkt naarmate ze ouder worden, omdat hun vaardigheden sneller verouderen. Deze nieuwe bevinding blijkt uit onderzoek door een consortium bestaande uit ROA, AMCIS, Kohnstamm Instituut en ecbo. In het onderzoek is in kaart gebracht aan welk type vakmanschap van middelbaar opgeleiden behoefte is op de arbeidsmarkt en wat dit betekent voor de inrichting van het mbo.
Het onderzoek is een goede opsteker om ook zorgvuldig om te gaan met het kleinschalig specialistisch vakmanschap. Al jaren is het bekend dat de baankansen voor werkenden in dit type vakmanschap heel goed zijn, terwijl de uitval uit de opleiding vaak gering is. Het zijn gemotiveerde studenten en werknemers.
9 samenwerkingsverbanden tussen mbo-scholen en bedrijven gericht op zorg en welzijn, bouw, media, ondernemerschap en beveiliging krijgen circa 9 miljoen euro om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren. De investeringen komen uit het budget voor het Regionaal Investeringsfonds mbo . Lees verder
Kleinschalige, unieke vakspecialistische opleiding zoals de opleiding voor pianotechnicus of research instrumentmaker moeten ook in de toekomst blijven bestaan. Lees verder